MAATSCHAPPELIJKE ACTIE

De Pauluskerk wil een stem geven aan mensen die in deze wereld structureel niet worden gehoord en gezien. Met maatschappelijke actie willen we de structuren veranderen die mensen marginaliseren en klein houden.

 

In de jaren 80 verwierf de Pauluskerk bekendheid met het werk voor verslaafden en met Perron Nul. Die acties leidden onder meer tot betere zorg en hulp aan verslaafden, waaronder de methadonprogramma’s en de inrichting van legale gebruikersruimtes. Vanaf de jaren 90 meldden zich steeds vaker vluchtelingen bij de Pauluskerk. In 2012 voerden we een campagne voor bed, bad, en brood voor ongedocumenteerden, die resulteerde in de landelijke BBB-regeling (LVV).

 

Om iets te doen aan de groeiende kloof en de toenemende ongelijkheid, armoede en schulden in de stad begonnen we in 2017 het initiatief Warm Rotterdam, een programma voor en door mensen die leven in armoede. Ook organiseerden we de afgelopen jaren de Rotterdamse Daklozendagen.

 

De Pauluskerk voert actie en is structureel in dialoog met overheden, met als inzet: een betere positie voor mensen in de marge van de samenleving. Ook organiseren we regelmatig thema-avonden, waar een spreker dieper ingaat op de thematiek van de Pauluskerk.

RECHT OP RUST

‘MET RECHT OP RUST VOEREN WE ACTIE VOOR DAKLOZE ROTTERDAMMERS’

Het aantal mensen dat noodgedwongen de nacht op straat door moet brengen neemt toe. Naar schatting slapen er tussen de 300 en 500 mensen in onze stad op straat. Het werkelijke aantal dak- en thuisloze mensen is veel groter, lang niet iedereen is in beeld. Ook is er een grote groep bankslapers, mensen die geen eigen thuis hebben maar binnen hun eigen netwerk bij familie of kennissen tijdelijk op de bank slapen. In de winter is de situatie extra nijpend, vooral voor mensen die geen toegang hebben tot de reguliere opvang. Alleen als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, wordt de speciale winteropvang geopend die voor iedereen toegankelijk is.
We vinden dat we in Rotterdam door de humanitaire ondergrens zijn gezakt en dat daar dringend wat aan gedaan moet worden. “Sinds ik dakloos ben voel ik me niet meer als mens gezien”, is een opmerking die we vaak horen. Evenals: “Ik heb in tien nachten maar acht uur kunnen slapen, mijn hersens doen het niet meer”. In de eerste twee weken dat mensen op straat verblijven gaat hun fysieke en mentale gezondheid zo hard achteruit dat opkrabbelen daarna heel lastig is.

 

Dakloosheid betekent niet alleen dat mensen in mensonterende omstandigheden moeten leven, het betekent ook dat ze zich steeds onveiliger voelen. Zowel voor dakloze mensen zelf als voor buurtbewoners van een wijk. We horen de verhalen van bewoners die steeds meer overlast ervaren, mensen slapen in portieken, afval en ontlasting blijven achter.

 

Tijdens deze actie laten we de stad zien die we wél willen: waarin iedereen tot rust kan komen, er ruimte is om elkaar te ontmoeten en waar we zorg voor elkaar dragen. Recht op Rust is een tijdelijk tentenkamp en een warme plek waar iedereen welkom is. Er is een muziek, een zeepkist, een deeltafel met eten.

 

En we roepen het stadsbestuur dringend op tot het nemen van hun verantwoordelijkheid, door:

    • Een permanente opvang te openen die voor iedereen toegankelijk is, met bed, bad, brood, begeleiding en privacy
    • Dakloosheid allereerst te zien als een woningprobleem. Zet in op betaalbare en voldoende woningen voor iedereen.
    • Verplaats de focus van repressie naar preventie.

CONTACT

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.

Mauritsweg 20
3012 JR Rotterdam
tel 010 411 81 32
fax 010 411 38 60
info@pauluskerkrotterdam.nl

MENU

HOME

WAT WIJ DOEN

MAATSCHAPPELIJKE ACTIE

VRIJWILLIGERS

HUUR KERKZAAL

INFORMATIE

CONTACT

.

FAQ

VACATURES

ANBI

ALGEMENE VOORWAARDEN

PRIVACY